Julius Caesar: verafgood door velen, gehaat en gevreesd door anderen

Piero Angela (geboren in Turijn op 22 december 1928) is een begrip in Italië. Hij is een wetenschapper, schrijver, journalist en voor het grote publiek vooral bekend als TV-presentator van o.a. het programma Superquark.

 

Als Piero Angela meewerkt aan bepaalde zaken kun je er vanuit gaan dat het erg interessant is, dat bleek vorige week ook bij mijn bezoek aan het Forum van Augustus dus deze week ben ik naar het Forum van Julius Caesar geweest.

 

Het verhaal van Piero Angela, dat wordt begeleid door reconstructies en films, begint bij de geschiedenis van de opgravingen die zijn gedaan om de bouw van de Via dei Fori Imperiali mogelijk te maken. Een leger  van 1.500 arbeiders, metselaars en fabrieksarbeiders werd gemobiliseerd voor een ongekende operatie: een hele buurt opgraven om het niveau van het oude Rome te bereiken.

Zoals ik vorige week schreef over het Forum van Augustus is ook  hier op een fantastisch creatieve wijze leven gebracht in de resten van het Forum.

 

Het begint met de resten van de majestueuze tempel van Venus, gebouwd door Julius Caesar na zijn overwinning op Pompeius om het leven van de tijd in Rome te herbeleven toen de ambtenaren, plebejers*, militairen, consuls en senatoren onder de bogen van het forum slenterden. Tussen de overgebleven kolommen verschijnen taberna’s uit die tijd, oftewel, kantoren en winkels van het forum en, onder deze, een nummulario winkel, een soort van wisselkantoor in deze tijd. Op dat moment was er ook een groot openbaar toilet waarvan ook resten zijn gevonden.

 

Een bezoek is bedoeld om de rol van het Forum in het leven van de Romeinen en Julius Caesar te herdenken. Om dit grote werk te voltooien, moest er een hele wijk gesloopt waar de totale kosten 100 miljoen gouden munten van was, equivalent aan ten minste 300 miljoen euro. Hij wilde ook dat vlak naast zijn hof het nieuwe hoofdkwartier van de Romeinse Senaat, de Curia werd gebouwd. Een gebouw dat nog steeds bestaat en dat, door middel van de virtuele reconstructie, tot leven komt zoals het destijds was.

 

In die jaren, toen de macht van Rome sterk groeide was de Senaat sterk verzwakt en deze situatie van interne crisis stelde Caesar in staat om uitzonderlijke en eeuwigdurende bevoegdheden te verkrijgen.

 

Met dank aan het verhaal van Piero Angela kun je meer over deze intelligente en ambitieuze man leren, verafgood door velen en gehaat en gevreesd door anderen.

Hier ook een korte video-impressie:

*een plebejer was in de Romeinse maatschappij een gewone burger, niet-patriciër, veelal boer en vaklied die, in tegenstelling tot de proletariërs, grond bezaten.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Chelsey Didonna (donderdag, 02 februari 2017 00:27)


    Hi every one, here every one is sharing these familiarity, so it's good to read this weblog, and I used to pay a visit this weblog all the time.