Football Language Tutor

Football Language Tutor

Een Football Language Tutor biedt naast voetbalgerichte taaltraining ook hulp bij praktische problemen in het land waar een voetballer gaat spelen. In de voetbalwereld gaan miljoenen euro’s om.

Er wordt vaak ontzettend veel geld uitgegeven voor een nieuwe speler uit het buitenland. Maar uit ervaring weet ik dat voetballers na het ondertekenen van hun contract vaak enigszins aan hun lot worden overgelaten. 

 

Ik weet dat de hulp bij het zoeken van een huis nog wel goed geregeld is. Maar veel spelers dienen zelf op zoek te gaan naar assistentie en hulp als het op andere zaken aankomt. 

 

Sommige clubs hebben de begeleiding van buitenlandse spelers helemaal op orde en hebben zelfs een eigen tolk/vertaler in dienst. Dit is echter niet bij alle clubs het geval. Het is voor een speler wél belangrijk om zo snel mogelijk de taal onder de knie te krijgen en te integreren in het nieuwe land. Het niveau van het Engels is in Italië behoorlijk laag, dus als je wilt communiceren met je teamgenoten, de trainer en de rest van de staf, dan gaat dat het gemakkelijkste in het Italiaans. 

 

Naast de taal en cultuur leren kan ik uit ervaring vertellen dat er veel meer komt kijken bij het settelen in Italië. Het begint allemaal met het regelen van een eigen codice fiscale, want zonder dit nummer is het regelen van vele andere bureaucratische zaken (zoals de registratie van de woonplaats) onmogelijk. 

 

Maar denk ook aan hulp bij dagelijkse dingen zoals naar de supermarkt gaan, tanken, een bankrekening openen, een verzekering regelen, een auto kopen of leasen… etc. etc.

In dit soort gevallen hebben voetballers niet vaak iemand om op terug te vallen. Ik ben zelf tijdens mijn eerste jaren in Italië menigmaal van het kastje naar de muur gestuurd. Gelukkig had ik altijd mijn schoonfamilie om op terug te vallen en mij te helpen. Als je de weg niet weet, kan het voorkomen dat je in een vicieuze cirkel terecht komt en belangrijke zaken niet gedaan krijgt, terwijl jij als voetballer alle aandacht en focus moet bewaren voor het trainen en het spelen van wedstrijden. 

 

Met mijn ervaring als voetbaltolk en mijn kennis in en over Italië heb ik bijvoorbeeld de zoon van mijn oude trainer bij FC Den Bosch, Wiljan Vloet, kunnen helpen. Rai Vloet tekende in de zomer van 2018 een contract bij Frosinone. 

Ik heb hem geholpen en begeleid met:

  • basiscursus Italiaanse taal één op één
  • specifieke op voetbalgerichte taaltraining , eveneens één op één
  • social media-berichten
  • vertalen en tolken
  • voorbereiding op interviews in het Italiaans 

Dit zijn maar een paar facetten van de diensten die een Football Language Tutor biedt. Strada facendo, gaandeweg zoals de Italianen zeggen, komen er veel meer zaken op je pad dan het leren van de Italiaanse taal, het integreren en het begrijpen van de Italiaanse cultuur. Wil je meer weten en ontdekken wat ik als Football Language Tutor voor jou kan betekenen, laat het me gerust weten.