Emotionele avond bij Forum van Augustus

In plaats van het Nederlands elftal te zien ploeteren ben ik gisterenavond naar het Forum van Augustus geweest op via Alessandrina aan de kant van Largo Corrado Ricci. Toen ik thuis kwam en zag dat het Nederlands elftal wederom verloren had was ik blij dat ik daarentegen een fantastische avond had gehad bij het Forum. Er is daar op een fantastisch creatieve wijze leven gebracht in de resten van het Forum.

 

Naast de reconstructies van het gebied, met speciale effecten van alle soorten, richt het verhaal zich (via koptelefoons) op Augustus, wiens gigantische standbeeld van meer dan 12 meter hoog, het gebied naast de tempel overheerste.

 

Met Augustus brak er een nieuwe periode in de geschiedenis aan: in deze keizertijd groeide het rijk enorm. Vanuit Rome werd er geheerst over een gebied zo groot als vanaf het huidige Engeland tot de grens van het  'moderne Irak, met inbegrip van het grootste deel van Europa, het Midden-Oosten en de rest van Noord-Afrika.

 

Deze resultaten hebben geleid tot de uitbreiding van niet alleen een rijk, maar ook van een grote beschaving bestaande uit cultuur, technologie, wettelijke regels, en kunst. In alle gebieden van het Rijk zijn vandaag de dag nog steeds sporen van dat verleden te vinden, met amfitheaters, baden, bibliotheken, tempels en wegen.  

 

Na Keizer Augustus hebben vele andere keizers hun sporen nagelaten door het bouwen van hun eigen Forum. Rome had in die tijd meer dan één miljoen inwoners: geen één stad in de wereld had ooit zoveel inwoners gehad; alleen Londen heeft in de 19e eeuw deze grootte bereikt, in 1821.  

Het was dé grote metropool van de oudheid: de hoofdstad van de economie, het recht, de macht en het plezier.

 

Toen het spektakel ten einde kwam, was er een grootse stilte. Het maakt enorm indruk om al deze resten tot leven te zien komen. Ik sprak met een Romein die nog natte ogen had. Hij zei me:”Ik loop hier al 40 jaar bijna elke dag voorbij dus het was erg emotioneel om te zien hoe al deze resten ontstaan zijn”.

 

Dit spektakel duurt 40 minuten en is in verschillende talen waaronder uiteraard Italiaans en Engels, maar helaas niet in het Nederlands. Het is nog geopend tot 8 november 2020. 

 

Tickets kunnen hier heel eenvoudig online besteld worden.

 

Hier ook een korte video-impressie:

Reactie schrijven

Commentaren: 0