Het gebied rondom de Spaanse Trappen is één van de drukste delen van Rome. In aanvulling op de belangrijkste attractie (de beroemde trappen) biedt dit gebied designerwinkels, restaurants en bars.
Het plein Piazza di Spagna ligt onderaan de trappen die oorspronkelijk werden vernoemd naar de Spaanse ambassade op het plein. Het concept voor de Spaanse Trappen is ontstaan in de 17e eeuw door de eigenaars van de Franse kerk Trinita dei Monti, die de kerk wilden verbinden met het plein. Het plein aan de voet van de Spaanse Trappen heeft een prachtige fontein in de vorm van een kleine boot, genaamd de Barcaccia. Zowel toeristen als Romeinen verzamelen zich rondom de fontein en je kunt de trappen op om de fontein te bekijken.
Via del Corso
De belangrijkste slagader van het historische centrum én startplaats voor de vele bezienswaardigheden van de Eeuwige Stad.
Elk zichzelf respecterende Romein heeft deze route minstens één keer afgelegd. al was het maar door het spijbelen van school. Dit ook dankzij de hoge dichtheid van winkels van modemerken met grote aantrekkingskracht.
Het is ook een goede plaats voor de journalisten die hier mensen van alle lagen van de bevolking kunnen vinden voor interviews. Daarnaast wordt deze straat ook gekenmerkt door de nabijheid van afgevaardigden van het Italiaanse parlement, met als gevolg dat de toeschouwers (meestal Italianen), die niet kunnen wachten om een politicus hun ‘liefde’ tonen, hier ook rondlopen. Daarnaast zijn ook de protesten voor het parlementsgebouw aan de orde van de dag.
De voortreffelijkheid van de Italiaanse keuken blijft hier zeker niet opgemerkt, maar in deze straat is er meer kwantiteit dan kwaliteit. Beter is om in één van de kleine zijstraatjes op zoek te gaan naar een knus restaurant om de typische midden-hoge Italiaanse kwaliteit te vinden.
Ook zijn de kastanjes een aanrader om te proberen, ze worden het hele jaar door verkocht, zelfs buiten het seizoen… ze zijn altijd zeer goed maar niet goedkoop!
Piazza del Popolo
In het Italiaans betekent de naam van dit plein letterlijk "Plein van het volk" maar historisch gezien komt de naam van de populieren waar de kerk Santa Maria del Popolo aan het plein haar naam aan te dankten heeft.
In het midden van het plein staat een Egyptische obelisk die oorspronkelijk in het Circus Maximus op de spina stond. Na de val van het Romeinse Rijk werd het Circus niet meer gebruikt en verviel tot een ruïne. De obelisk raakte langzaamaan begraven door het stijgende grondniveau. Aan het eind van de 16e eeuw werd de obelisk weer terug gevonden. In opdracht van paus Sixtus V werd de obelisk gerestaureerd en door Domenico Fontana naar de Piazza del Popolo verplaatst.
Via Fontanella Borghese
Elegant en ingetogen, Via di Fontanella Borghese is in zekere zin, de stillere en minder drukke verlenging van de beroemde Via Condotti, die hetzelfde prachtige uitzicht op Trinità dei Monti deelt. Dat de straat minder bekend is maakt het er niet ‘minder’ om. Ook aan de Via di Fontanella Borghese zijn vitrines van het hoogste niveau, evenals vele bars en antiekwinkels.