Een dagje Napels vanuit Rome

Niet veel zuidelijker van de Eeuwige Stad vind je Napels. Het is niet te ontkennen dat Napels, net als Rome een stad boordevol geschiedenis, kunst en cultuur is. Toch is het een heel andere stad. En juist om die reden is het de moeite waard om tijdens je vakantie in Rome ook Napels te bezoeken. Wist je namelijk dat je met de trein al in 1 uur en een kwartier in Napels bent? Lees snel verder hoe je een dagje Napels plant vanuit Rome. De Nederlandse locals Joël en Iris vertellen het je graag!

Wat te doen in Napels?

Als je onderweg opgelucht bent dat je de drukte van Rome even achter je hebt gelaten, maak je borst dan maar nat. Het leven speelt zich in Napels op straat af en de Napolitanen zijn een gepassioneerd volk. De straten van Napels worden niet voor niets een groot toneel genoemd. De grootste bezienswaardigheid in Napels is misschien ook wel het toneel en haar toneelspelers. Natuurlijk is het niet te doen om een grote stad in slechts een dag helemaal te zien, dus je zult wat keuzes moeten maken uit de lijst die volgt.

Koffie

Als je in de ochtend arriveert op het centraal station, is dit het allereerste wat je moet doen: koffie drinken! Koffie is een eerste levensbehoefte in Napels, wat duidelijk te zien is aan de vele koffiebarretjes.

Centro storico

Na je eerste kopje koffie kun je vol nieuwe energie richting het oude centrum. Het centro storico ligt bijna tegen het station aan, op slechts enkele minuten lopen. Hier vind je aan het begin onder andere een aantal Caravaggio kunstwerken, maar ook direct de belangrijkste kerk van de stad. De prachtige Duomo di Napoli is de laatste rustplaats van de stads’ beschermheilige San Gennaro. Saillant detail: ook een beetje van zijn bloed wordt nog bewaard in deze kerk. Om de hoek vind je de de drie Grieks-Romeinse hoofdwegen (de decumani) van de oude stad die barsten van de historie en cultuur. Je kunt hier onder andere kennis maken met het eeuwenoude ambacht van de presepe (‘kerststal’), ondergrondse gangenstelsels uit de Romeinse tijd en een aantal van de beste pizzeria’s ter wereld. Mis voordat je het oude centrum verlaat niet de bijzondere Gesù Nuovo kerk en de Capella San Severo.

Buiten de stadsmuren

Ook buiten het historisch centrum van Napels verveel je je niet. Integendeel zelfs. In volkswijken als Quartieri Spagnoli en Rione Sanità is het altijd een drukte van belang en scheuren scootertjes je om om de paar seconden voorbij. Rione Sanità is de wijk waarin wij zelf ook wonen. Een wijk waar je volgens ons het best voelt hoe de stad Napels en haar inwoners zijn. Wil je niet alleen op pad, ga dan met ons mee op tour door Rione Sanità. Naast het zien van bijzondere plekken (zoals het Cimitero delle Fontanelle met haar duizenden schedels), maak je ook kennis met buurtbewoners en hoor je bijzondere verhalen.

Richting de boulevard

Onderweg naar de golf van Napels vind je een serie prachtige monumenten. De winkelgalerij Galleria Umberto I, het oudste opera theater van Italië en het Palazzo Reale op het Piazza Plebiscito. Tegenover dit koninklijk paleis staat ook nog een prachtige kerk, waarbij men voor de bouw stiekem gekeken heeft naar het Pantheon in Rome.

Na het Piazza Plebiscito ben je nog maar enkele stappen verwijderd van de boulevard. De Vesuvius zie je in de verte al liggen. Het uitzicht wordt nog veel mooier als je verder wandelt. Daar zie je het middeleeuwse Castel dell’Ovo in het water liggen met daarachter de contouren van Capri. Een nog mooier uitzicht dan dit? Wij kunnen nooit kiezen tussen dit en het uitzicht dat je hebt vanaf San Martino, het hoogste punt van de stad. Je komt hier eenvoudig met de funicolare (kabeltrein).

Cucina Napoletana

Uiteraard kun je Napels niet verlaten voordat je kennis gemaakt hebt met de cucina Napoletana. Salcciccia met friarielli, pasta al ragù, de lekkerste mozzarella die je ooit geproefd hebt, gefrituurde vis en natuurlijk pizza. Duik een van de honderden trattoria’s in of ga uitgebreid zitten aan de boulevard. En bedenk ondertussen alvast wanneer je terugkomt naar Napels...

Hoe kom je in Napels vanuit Rome?

Er zijn verschillende manieren om naar Napels te gaan vanuit Rome.

 

Met de trein

Vanaf centraal station Roma Termini ben je in 1:15 op Napoli Centrale. Dit is veruit de snelste manier.

 

Met de auto

Ben je met de auto op vakantie? Mits je niet in de file belandt kun je in twee uur en een kwartier vanuit Rome in Napels arriveren.

 

Met de bus

De goedkoopste (maar wel de langzaamste) oplossing is de bus. Deze brengt je vanaf busstation Roma Tiburtina in 2.5 uur naar het centraal station van Napels.

Reactie schrijven

Commentaren: 0