Mijn druivendebuut

Ik woon in het centrum van Cerveteri waar elk jaar de Sagra dell'uva plaatsvindt. Ik zie dan ook al 10 jaar hoe dit evenement onder mijn balkon langsgaat.    

 

Afgelopen zondag was een speciale dag. Het was de 7e verjaardag van mijn zoon Daniel maar daarnaast heb ik ook eindelijk mijn debuut gemaakt in de optocht van de Sagra dell'uva. En hoe kon ik beter mijn debuut maken na al die jaren dan als echte Romein...

De Sagra dell'Uva is een traditie met zoete druiven en fijne wijnen die is gestart in 1961 door leden van de jeugdclub Ente Maremma.  

 

Sinds het eerste evenement presenteert het festival zich als een belangrijke manier om de toeristische en culturele rijkdommen van Cerveteri te ontwikkelen.  Dus jaar na jaar is en blijft het een belangrijke gebeurtenis die mensen trekt uit heel Italië. Daarnaast is het een effectieve manier om reclame te maken voor lokale producten. Vooral de wijnen uit het oude Caere zijn beroemd in heel Europa.  

 

Het evenement is van vrijdag tot en met zondag. Waar vrijdag en zaterdag vooral in het teken staan van het proeven van de lokale delicatessen en wijnen, heeft de zondag vele extra's. Op zondag begint het met een heilige mis, niet in de kerk maar op het dorpsplein. 

Deze optocht komt tot stand dankzij de goede wil van de inwoners van Cerveteri, die verdeeld zijn in verschillende rioni (wijken). Elk jaar nemen deze wijken het tegen elkaar op, om de trofee van mooiste deelnemer in de optocht te winnen. Het thema wordt door de rioni zelf bepaald.

De optocht is ongeveer 2 kilometer lang en gaat dwars door het centrum van Cerveteri. Op het centrale plein is de jury aanwezig, die uiteindelijk zal bepalen wie wint.

Als ik dan na 10 jaar eens meedoe dan wil ik ook graag winnen, maar dat was helaas niet het geval. Onze rione Garbatella heeft het moeten afleggen tegen de rione Madonna dei Canneti.

 

Waar wij vooral indruk wilde maken met mooie pakken uit verschillende regio's van Italië en een groot Colosseum als praalwagen, heeft de andere wijk blijkbaar meer indruk op de jury gemaakt met muziek en dans.  Onder het toeziend oog van vele mensen is de trofee uitgereikt. 

Gefeliciteerd Madonna dei Canneti, ci vediamo l'anno prossimo!

Reactie schrijven

Commentaren: 0