Coronavirus: Italië is in lockdown

Wakker worden Nederland! 

 

Italië is in lockdown. Iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven. We mogen alleen nog maar reizen voor werk, gezondheidsredenen of noodsituaties. En als je naar je werk gaat dien je een certificaat mee te nemen dat je zelf dient te downloaden en in te vullen. Als je dit formulier niet naar waarheid invult ben je strafbaar. 

 

Het economisch centrum van Italië zit helemaal op slot. In een periode dat ik normaal weinig tijd heb om te slapen vanwege mijn drukke werkzaamheden bij RentalinRome.com is het nu ongekend rustig. Boekingen tot en met mei worden reeds geannuleerd. Bij de Trevifontein is het normaal afgeladen vol met toeristen. Als je daar nu kijkt, zie je misschien tien mensen staan. 

Daardoor moeten hotels en restaurants hun deuren sluiten, werkgevers kunnen hun werknemers niet meer betalen, families halen het einde van de maand niet meer. Ik heb al van vele vrienden en kennissen moeten horen dat ze ontslagen zijn. Het is een erg onwerkelijke situatie. Het is een economische ramp voor het land en zo rooskleurig was de situatie al niet. 

 

Toch denk ik denk dat Italië zijn best heeft gedaan om het niet uit de hand te laten lopen. In Nederland staan jullie nu waar wij twee weken geleden stonden. En Italië heeft drastische maatregelen genomen vanaf het begin. Scholen, bibliotheken, theaters, sportcentra, musea en universiteiten zijn al gesloten vanaf 23 februari. Delen van het land waar de meeste besmettingen waren, zijn vanaf het begin in quarantaine gezet. Maar in Nederland, in mijn Brabant, gaat het sociale leven gewoon verder. Ik zie op Facebook vrienden en kennissen gewoon naar discotheken, barretjes, voetbalstadions en concerten gaan. 

 

Er wordt ons nu opgedragen zo veel mogelijk binnen te blijven, er is geen sociaal leven meer. Iedereen zit in hetzelfde schuitje. #IoRestoACasa oftewel #IkBlijfThuis is de hashtag van het moment. Lang leve Whatsapp en de social media zodat we in ieder geval met mensen in onze omgeving kunnen communiceren. De kinderen zijn al begonnen met huiswerk via een platform van de school via internet. En verder kijken we zo weinig mogelijk televisie, we spelen verschillende bordspellen en we kaarten.

Het is hier al verschillende malen op het nieuws geweest dat mensen gaan hamsteren omdat ze bang zijn dat er straks niks meer in de schappen ligt. Maar de regering heeft al meerdere malen aangegeven dat de supermarkten altijd bevoorraad zullen zijn. 

 

In eerste instantie was ik ook iemand die zei dat er jaarlijks duizenden mensen aan de griep sterven. Maar als je de doktoren en verpleegsters hier hoort dan ga je echt wel anders denken. Ziekenhuizen in het noorden van Italië zijn overvol, en het allergrootste probleem is dat er geen plek meer is op de intensive cares. Gepensioneerde artsen en verplegers worden opgeroepen, net als mensen die hun opleiding nog niet eens hebben afgerond. Iedereen in de ziekenzorg werkt dubbele uren, met alle stress en risico’s die het met zich meebrengt. Er wordt hier zelfs gepraat over een leeftijdsgrens voor ziekenhuisopname. Mensen met een grotere overlevingskans worden geholpen.

Dit is de situatie waar Noord-Italië nu in zit en vandaar alle drastische maatregelen. Het virus zal waarschijnlijk voor de meeste mensen weinig tot geen problemen opleveren, maar aangezien het zo besmettelijk is, zijn er veel mensen die wél problemen krijgen. Dit zijn vooral oudere mensen en mensen die al iets anders onder de leden hebben. 

 

Dus Nederland... wordt wakker. Kijk naar hoe Italië met de situatie omgaat en blijf zoveel mogelijk thuis. Denk niet dat jij degene bent die het niet krijgt. Want als je wel wordt besmet geef je het ook weer over op andere mensen. Denk aan anderen! 

 

En als alles achter de rug is dan zien we je weer graag in Italië! En als je naar Rome komt help ik je uiteraard graag!

Reactie schrijven

Commentaren: 0