Chiuso per ferie – Rome in augustus

‘Augustus is al twee weken onderweg. Ondanks de hitte is het prima vertoeven in Rome deze maand, veel Romeinen zijn op vakantie en het toerisme kent laagseizoen. Het is ineens mogelijk om een parkeerplaats te vinden in hartje Rome, zelfs zo ongeveer waar je moet zijn en niet een kilometer verderop. Zelfs voor mijn kantoor zijn er vrije parkeerplaatsen. Ik betaal het parkeren maar niet, aangezien ook de vigile urbane op vakantie is – waardoor de kans op een boete nihil is.

 

Ik vermijd het openbaar vervoer liever deze periode. Ten eerste omdat ik het stuk van het station van San Pietro naar kantoor en vice versa liever niet loop met 40 graden en ten tweede omdat het goed mogelijk om een trein te treffen zonder airconditioning.

 

In een land waar recessie heerst, intrigeert het me elk jaar weer hoe de maand augustus beleefd wordt. In deze maand wordt er haast niets productiefs gedaan. Er wordt genoten van het leven en het mooie weer, ondanks de crisis.

 

Voor een toerist zijn de prijzen erg interessant deze maand. Ook bij Rental in Rome worden laagseizoenprijzen gehanteerd. Daar staat tegenover dat je, ook in hartje Rome, veel barretjes, winkeltjes en restaurantjes met gesloten deuren aantreft… Chiuso per ferie.

 

De dag dat er echt totaal niets gedaan wordt was gisteren, Ferragosto, oftewel Maria Hemelvaart. In Nederland vieren we dit al lang niet meer, maar hier in Italië is het een van de belangrijkste katholieke feesten. Dit is volgens mij echter alleen omdat het zo lekker midden in de zomer valt 😉 Ik had in ieder geval een dagje vrij.

  

Wij zijn lekker met de hele familie op het strand geweest. De tantes hadden in de dagen ervoor reeds een hoop eten klaargemaakt voor deze gezellige dag. Hele koelboxen gingen mee om onder de parasol op het strand lekker te lunchen met z’n allen. Groot en klein kwam het water uit of stopte met zandkastelen bouwen om samen te eten. Pasta fredda, pizza en insalata di riso in overvloed, zucchine sott’olio, prosciutto, mozzarella, cocomero en melone om zomaar even wat te noemen. Na het eten nog een ijsje voor de kleinsten en een caffè freddo voor de groten en we konden er weer een paar uur tegen.

 

In de avond ging de barbecue aan om met wat vrienden nog even wat te eten – ondanks het feit dat iedereen eigenlijk niks meer door zijn keel kon krijgen. Want uiteindelijk werd ook deze vrije dag, zoals de gewoonte is in Italië, besteed aan lekker eten en samenzijn met familie en vrienden. Leve Ferragosto!

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Stephine Golub (woensdag, 01 februari 2017 17:30)


    I was able to find good advice from your content.

  • #2

    Jenny Leijendekker (woensdag, 15 augustus 2018 17:54)

    Heel veel duidelijk geworden ! ���