Op de koop toe: Romeinse uitzichten

‘Afgelopen week liep ik met een partijtje voetballen een behoorlijke verrekking in mijn kuit op met als gevolg dat ik de dag erna niet normaal kon lopen. Dit betekende dat ik mijn dagelijkse ritme even moest omgooien. Normaal gesproken ga ik met de auto naar het station, dan met de trein naar Rome en dan een half uurtje te voet, van station naar kantoor, langs de mooiste monumenten van de stad.

 Het lopen was onmogelijk, dus ik besloot om met de auto naar kantoor te gaan. Ik neem altijd de trein van 8.19 uur vanaf het station Marina di Cerveteri. Na een klein half uurtje kom ik dan aan op station San Pietro in Rome, om vervolgens langs het Sint-Pietersplein richting Castel Sant’Angelo (Engelenburcht) naar Piazza Cavour te lopen.

Ik ben dan precies op tijd; om 9.30 uur opent het kantoor van Rental in Rome. Heel af en toe is er weleens vertraging, maar dit komt eerlijk gezegd weinig voor. Met de auto naar kantoor is toch net even een ander verhaal. In de tijd dat ik de weg in Rome nog niet zo goed kende, gaf mijn navigatiesysteem altijd 37 minuten aan als ik de snelweg op reed. De navigatie is tegenwoordig net zo overbodig als het ideaalbeeld dat ik in 37 minuten op kantoor kan zijn.  

 

Het eerste gedeelte van 15 kilometer op de snelweg gaat altijd vlotjes, vooral omdat het een tolweg is (je betaalt € 1,10 per keer) en dus lang niet iedereen die vanuit mijn omgeving naar Rome moet ervoor kiest om deze tol te betalen. Na deze 15 kilometer draai ik de Via Aurelia op. Hier beginnen de problemen al snel, aangezien het een tweebaansweg is waar je maximaal 90 kilometer per uur mag rijden (waar niemand zich overigens aan houdt) waar te veel auto’s rijden. Op de Via Aurelia kan het filerijden beginnen – en dit duurt vaak tot voor de deur van het kantoor.  

 

Uiteindelijk duurt de reis ruim twee uur. Naast twee uur kost elke reis me ook nog eens het benzinegeld en de tol. Als ik bij kantoor kom, probeer ik eerst een parkeerplaats te zoeken op straat. Met een Smartje is er nog wel enige hoop op een plekje, maar met alle andere auto’s word het haast onmogelijk. Ook de ijdele hoop heeft geen succes en er rest me niets anders dan de auto in een parkeergarage zetten.

Gelukkig is er een parkeergarage (een van de weinige in Rome) onder Piazza Cavour, 100 meter van kantoor, dus een parkeerplaats vind ik altijd. Maar… dit grapje kost me 20 euro per dag.  Naast de stress van het filerijden, zowel ‘s morgens vroeg als aan het begin van de avond, kost een dagje op en neer naar Rome met de auto dus zo’n 40 euro. Als ik dan even ga rekenen: elke dag op en neer naar Rome met de auto kost per maand 1000 euro, een normaal Italiaans maandsalaris. Dan werk ik om mijn ritjes naar en van kantoor te financieren…  Gelukkig is mijn kuit weer bijna helemaal genezen en kan ik weer met het openbaar vervoer. Ter vergelijking: een abonnement voor het openbaar vervoer kost € 59,50 per maand. Met op de koop toe een wandeling langs de prachtige monumenten van Rome.’

Reactie schrijven

Commentaren: 0