AS Roma – Lazio Roma: derby della capitale

‘Bij mij op kantoor werken niet alleen mensen van verschillende nationaliteiten; we hebben ook tifosi, supporters, van verschillende clubs. In Italië is het eigenlijk onmogelijk om geen tifoso te zijn van een bepaalde club. Niet alleen mannen maar ook vrouwen zijn vol overgave supporter. Overal wordt er over voetbal gepraat en overal zie je de onvermijdelijke roze krant, La Gazzetta dello Sport. Voetbal is de ultieme therapie om de keiharde werkelijkheid van het leven te ontvluchten.

 

Zelf volg ik het Italiaanse voetbal heel erg goed maar mijn hart klopt alleen voor Feyenoord. Als die club geen goed resultaat haalt, voel ik me ellendig. Daar heb ik bij het Italiaanse voetbal gelukkig geen last van, al vind ik het heerlijk om alle wedstrijden te volgen, ook omdat ik zo gezellig mee kan kletsen in de bar, in de trein, op mijn werk…

 

In Rome zijn er twee clubs: AS Roma en Lazio Roma. Deze twee clubs spelen in hetzelfde stadion, het Stadio Olimpico. De ene week kleurt het stadion celeste (voor Lazio Roma) en de andere week giallo/rosso (voor AS Roma). Beide clubs hebben voor de fanatiekste aanhang een eigen curva (ring) achter het doel, voor Lazio Roma is dat de Curva Nord en voor AS Roma de Curva Sud.

Het is eigenlijk onmogelijk om de haat tussen deze twee clubs en het belang van een derby in één blog samen te vatten, maar ik vind het leuk te beschrijven wat er gedurende een derby allemaal naar boven komt bij de mensen om me heen.

 

De meeste Romanisti wonen in de stad en de Laziali meer erbuiten. De Laziali worden dan ook afgeschilderd als ‘boeren’. De Romanisti vinden dat AS Roma de enige club van de stad is. Lazio Roma is echter eerder opgericht, dus de aanhangers van deze club zeggen weer dat Lazio het voetbal naar Rome heeft gebracht.

 

Afgelopen zondag werd de derby van Rome, een van de meest beladen voetbalwedstrijden ter wereld, gespeeld. De pesterijen, de grapjes over en weer en de discussies over wie nu de beste club van Rome is, begonnen op kantoor en in mijn vriendengroep al op de maandag ver voor de wedstrijd. Vroeg? Wat denk je dan van het feit dat je een Romanista nooit in een lichtblauw overhemd ziet lopen, alleen omdat de kleur al te veel is? Of van de grappen en pesterijen op Facebook, die zo’n 365 dagen per jaar doorgaan?

 

Francesco Totti ‘il Capitano’ is de held van de Romanisti. Hij heeft zijn hele leven voor AS Roma gespeeld en nu hij ver in de 30 is, staat hij nog in de basis. Deze foto van hem is één van de grappigste die ik voorbij heb zien komen met de tekst: T’ ho alzato la coppa in faccia – ‘Ik heb de cup in je gezicht omhoog geduwd’. En daarna de vraag aan zijn vrouw: ’Schat, waarom word ik niet bruin in mijn gezicht?’

 

Daar Totti de held is van de Romanisti wordt hij gehaat door de Laziali. Dit komt natuurlijk ook door zijn eigen houding tegenover de Laziali zoals deze foto ook weergeeft na een doelpunt in een derby: Vi ho purgato ancora – ‘Ik heb jullie wederom pijn gedaan’.

AS Roma won al 2,5 jaar geen derby. De laatste derby was de bekerfinale die Lazio Roma won. Maar verder zeggen statistieken niet veel over de wedstrijd. Het is een wedstrijd die op zichzelf staat.

Ongetwijfeld is het eerste dat de Nederlander Kevin Strootman hoorde toen hij tekende bij AS Roma dat hij de derby MOET winnen. Dat is bijna belangrijker dan de stand op de ranglijst. Op de fandag van AS Roma kwam er een vliegtuig met een lint overgevlogen, met daarop de tekst ‘Denk aan 26 mei 2012’ – de dag dat Lazio Roma de bekerfinale won van AS Roma.

 

De Laziali doen net of deze derby niet interessant meer is, aangezien ze afgelopen seizoen de bekerfinale al hebben wonnen. Ah dimenticavo c’è il ‘memorial derbyfinisco la birra e poi entro! – ‘Ah, helemaal vergeten dat die derby er is… ik drink mijn bier op en dan kom ik’. De tifosi van AS Roma hadden een spandoek in het stadion waarop wordt benadrukt dat zij de naam van de stad uitdragen: Il mio nome è simbolo della tua eterna sconfitta – ‘Mijn naam is het symbool van jouw eeuwige verlies’.

 

Uiteindelijk mochten de Romanisti deze keer juichen. Ze wonnen met 2-0. Balzaretti, die het eerste doelpunt maakte, kon zijn tranen niet in bedwang houden.

 

De dag erna kwamen de Romanisti dan ook met shawls en shirtjes van AS Roma naar kantoor. En de Laziali? Die praten gewoon nog over de bekerfinale van vorig seizoen en de grappen over elkaar gaan eeuwig door…

 

Finita la birra… so(no) arrivate le pizze – ‘Bier op… de pizza’s zijn gearriveerd’. Natuurlijk twee pizza’s na de 2-0 overwinning. Maar pizza wordt ook gebruikt als slang – en dan staan ze symbool voor twee klappen. Dubbel pijnlijk voor de Laziali!’

Credits foto’s:

http://pippanera.blogspot.it/

http://lazialita.com/

https://www.facebook.com/ThoArzatoLaCoppaInFaccia

http://www.asromalive.it

Reactie schrijven

Commentaren: 0